onsdag 8 december 2010

Snöjobb! *Bilder*

De fantastiskt fina bilderna är tagna av Sofia Björk, dotter till Marianne som utbildar Klivija. Besök gärna hennes hemsida; http://fotografy.blogg.se/
Arbetet med Klivija går vidare. Marianne har fokuserat på tömkörning, vilket jag tycker är toppen! Jag tömkör själv en del men skulle gärna lära mig ännu mer. Det är ett superbra sätt att få koll på saker som du kanske inte känner när du rider och också "komma åt" svårigheter som du inte lika lätt kommer åt uppsuttet. Igår använde Marianne kapson när hon tömkörde Klivija. Lägg märke till hur hon skummar i munnen trots att hon inte har bett. Det är alltså inte själva bettet som gör att hästen skummar i munnen. Började fundera över detta och googlade lite, fick fram följande information; Att hästen skummar i munnen handlar snarare om att hästen är avslappnad och lösgjord. Det i sin tur hänger samman med hästens anatomi. På en spänd häst stängs matsmältningsapparaten av och salivproduktionen minskar. När hästen blir avslappnad kopplas matsmältningen på och salivutsöndringen kommer igång vilket gör att hästen skummar i munnen. Intressant att nämna i sammanhanget är att både Klivija och min förra häst Lunaro hade vargtänder och ingen av dem skummade i munnen då. Efter det att vargtänderna tagits bort började båda hästarna att få ett litet tunnt vitt läppstift och undan för undan skumma mer i munnen vid ridning eller arbete på töm. Kommentera gärna om ni kan mer / har annan information om skummande i munnen, intressant att lära sig mer!

3 kommentarer:

  1. Vad fantastiskt vacker hon är Klivija! Kram Sis

    SvaraRadera
  2. Det har varit väldigt olika på mina hästar hur mycket de skummar. En skummade nästan inte alls, men hon var ändå väldigt fin i munnen. Fina bilder!

    SvaraRadera
  3. Sis: Jag vet *STOLT*
    Irene: Ja det är verkligen olika, tror inte heller att de behöver skumma i munnen för att vara lösgjorda / avslappnade. Likaväl kan överdrivet skummande bero på stressat beteende. Då är det väl som vanligt då, you never know :-)

    SvaraRadera