lördag 20 mars 2010

Bettbekymmer!

Bilden: Klivija med rakt bett
Hur sjutton ska egentligen ett bett egentligen sitta? Jag har mest använt ett rakt bett på Klivija och vid ett par tillfällen använt ett tredelat bett som jag hade sedan tidigare. Men så fick jag se att det tredelade inte alls verkade passa utan var för stort, det hängde liksom i munnen. Bettet hade en halvstorlek och var 13cm, inte konstigt att det var för stort. Köpte därför ett nytt i stlk 12,5 men även det hängde ner i munnen. Klivija visade oxå tydligt att jag kunde slänga bettet åt fanders genom att greja med tungan och vara irriterad i munnen under ridpasset. Köpte därför ett 11,5 som iaf inte verkar hänga ner i munnen, men däremot undrar jag om det är för tajt i mungiporna. Hur sjutton ska egentligen ett bett sitta? På Boss blir det oxå så där mittemellan; 10,5 kändes för stort och 9,5 för litet. Det finns iof halvstorlekar men inte helt lätt att få tag på. Vilken storlek är lagom? Hittade den här siten om hur man mäter munnen på häst med en munmätare. Men jag undrar, hur ska ett bett egentligen sitta? Tips någon?

8 kommentarer:

  1. På Boss tror jag iaf det löser sig om du tar 10,5 + "bettskivorna". Jag hade nog gett 12,5 cm en chans till (typ rida på det nån vecka)på Klivija, kanske prova att sätta på bettskivor även på henne för att "stadga upp" lite. I och med att hon kan vara lite orolig med munnen så tror jag att i en övergångsperiod att hon kan reagera lite just på att bettet är mer rörligt än det raka.

    SvaraRadera
  2. vilken fin bild :D kram emma

    SvaraRadera
  3. Skulle också tipsa om bettskivor (det går till och med att använda dubbla bettskivor om det behövs) - Har en häst som älskar Nova-bettet. dvs. det raka, 'vanliga'.

    SvaraRadera
  4. Hej,Anna! Jag har ett bett som kanske du kan prova. Det är ett eggbett med små ringar och jag tror att det är 12 eller 13. Hör av dig om det verkar intressant! Mvh Sanna

    SvaraRadera
  5. Herregud pratar inte ni i stallet? :DDD

    Kul det går bra med dina hästar Anna Jag hade använt 11,5 kolla så det inte nyper henne i mungiporna bara :)Kram Hanna

    SvaraRadera
  6. Jag hade valt 11,5 (oftast tror man att hästens mun är bredare än vad den är..) och köpt ett tredelat med fasta ringar så slipper du nyp-skador i mungiporna. :D emma

    SvaraRadera
  7. Tack för era råd och tips! Har köpt ett 10,5 till Bossen med bettringar och har ett 12cm på gång till Klivija - lagom är bäst eller vad säger man? Tänkte i alla fall prova och se om den där 0,5cm kan göra skillnad. Återkommer med rapportering. Tills vidare blir det att använda det raka bettet. Det är 12,5 men det är inte lika känsligt om det är exakt rätt stlk.

    SvaraRadera
  8. Jäklar vad snygg hon är på den här bilden :-) mvh sis

    SvaraRadera